ASUS akkumulátor: információk, adatok, tények

akumulátor ASUS laptopban
ASUS lítium-polimer-akkumulátor

Az Asus hivatalos weboldalán sok érdekes és hasznos információt találunk a cég által gyártott csúcsteljesítményű akkumulátorról. Összefoglaljuk, hogy mit kell és mit érdemes tudni a laptopok energiaforrásairól.

ASUS akkumulátortípusok

A laptopgyártó kétféle akkumulátor típussal szereli fel gépeit. Elterjedtebbek a hagyományosnak is mondható Lítium-ion akkumulátorok, az utóbbi időkben azonban egyre több notebook kap lítium-polimer akkumulátort.

A lítiumion (Li-ion) akkumulátor úgynevezett száraz akkumulátor, melynek anódja lítiumból vagy lítium ötvözetből készül. Ennek a típusnak több előnyös tulajdonsága is van: magas a cellák feszültségértéke, relatíve hosszú az életciklusuk és gyorsan tölthetők, emellett eléggé könnyűek, hogy hordozható számítógépben használhassuk, nem szennyezik a környezetet és nem jellemző rájuk teljes lemerítés esetén a „memória effektus”.

Ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonok, táblagépek és notebookok többségében, mivel relatíve jó az energiasűrűségük.

A lítiumpolimer-akkumulátorok a vékony laptopgyártás elengedhetetlen eszközei. Előnyös tulajdonságuk, hogy nem szükséges hengeres cellák kialakítása, ezért lényegében bármilyen formában és vastagságban legyárthatók. Az lítiumpolimer-akkumulátorok a lítiumion telepekhez képest hasonló méret mellett kétszeres energiasűrűséggel rendelkeznek. A legújabb okostelefonok és vékony laptopok ezzel a típussal készülnek. Hátránya, hogy viszonylag drága.

Asus akkumulátor élettartam és töltési ciklusok

A laptopok esetében nagyon fontos tényező a beépített akkumulátor üzemidejének hosszúsága és élettartama. Az élettartam és a kapacitás/teljesítmény csökkenése sajnos összefügg, a használati idő múlásával folyamatosan romlik a telep. Ideális esetben az akkumulátor teljesítménye lineárisan csökken az idő múlásával.

asus akkumulátor élettartama
ASUS akkumulátor kapacitásának csökkenése az idő múlásával.
forrás: www.asus.com

Az ASUS gyári adatai szerint a lítiumion-akkumulátorok élettartama nagyjából 300 és 500 töltési ciklus között van. Körültekintő használat mellett, megfelelő körülmények között egy év elteltével az energiaforrás kapacitása az eredeti 80%-ára csökken le. Körültekintő használat mellett, de nem megfelelő hőmérsékleten történő használat mellett a működőkapacitás 70%-ra is lecsökkenhet.

Az Asus akkumulátor élettartamát befolyásoló tényezők:

  • operációs rendszer beállítása és típusa
  • hardver felépítése
  • energiagazdálkodási beállítások
  • hőmérséklet
  • ciklusok száma.

Mivel az akkumulátor élettartamát alapvetően a töltési ciklusok száma határozza meg, ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan merül le. A nagy teljesítményt igénylő alkalmazások, jellemzően a grafikai számításokat igénylő programok, például a játékok merítik leginkább a laptopot. Az ilyen alkalmazások futtatását érdemes laptoptöltőről végezni.

Akkumulátor használata

akkumulátor csere - laptop üzemidő
ASUS akkumulátor cseréje

A laptop akkumulátorának élettartamát többféle módszer segítségével tudjuk meghosszabbítani. Az Asus notebookhoz kiegészítőként kapjuk az ASUS Power4Gear vagy más nevén Super Hybrid Engine programot, mely automatikusan kímélő üzemmódba helyezi a gép rendszerét, ha lekapcsoljuk a hálózati áramforrásról. Ha a töltési cikluson belül kíméljük a telepeket, akkor az élettartamuk is jelentősen hosszabbodik.

A speciális programok használata mellett az operációs rendszer beállításaival is növelhetjük az üzemidőt, tehát csökkenthetjük a gép fogyasztását. Az autonóm üzemidő növelése érdekében a következőt kell tenni:

  • csökkentsd a kijelző fényerejét, és a használaton kívüli üzemidőt kikapcsolás előtt
  • csökkentsd a processzor teljesítményét a beállítások között
  • kapcsold ki a használaton kívüli hardvereket
  • kapcsold be az automatikus energiagazdálkodást.

A laptop akkumulátorának üzemidejét a kijelző, processzor és videokártya hármasán túl a kommunikációs eszközök működése csökkenti. Bár manapság főleg internetezésre, online műveletekre használjuk a notebookokat, de ha nincs szükség WiFi kapcsolatra, érdemes kikapcsolni ezt a funkciót. Az Asusokon az Fn+F2 kombináció általában a repülő üzemmód bekapcsolására szolgál, ez kikapcsolja a 3G és Bluetooth eszközöket is, ezzel jelentősen csökkentve a fogyasztást.

ASUS SuperBatt technológia

Néhány Asus laptophoz elérhető az úgynevezett SuperBatt technológia, mely egy speciális program, ami a Smart Charging algoritmusán alapszik. A töltési technológia használatának köszönhetően a gyártó ígérete szerint 1000 töltési ciklus után is csak 70%-ra csökken a mobil számítógép akkumulátorának kapacitása.

Asus technológia - akku üzemidő
ASUS akkumulátor élettartam növelő technológia.

Akkumulátor használati szabályok

Ha hosszabb időn keresztül nem használod a laptopodat, távolítsd el belőle az akkumulátort. Mivel minden telepnek van önkisülése, ezért háromhavonta fel kell tölteni a kivett akkut akkor is, ha nem használod.

Az akkumulátor használatának és tárolásának ideális hőmérséklet-tartománya 10-30 C fok.

Az alacsonyabb és magasabb hőmérséklet is károsíthatja az energiaforrást, a túl magas hőmérséklet ráadásul veszélyes is lehet, hiszen akár robbanást is okozhat.

Ne használd vagy tárold az akkumulátort nyirkos vagy nedves környezetben, ez a telepek gyors elhasználódásához, rongálódásához vezet.

Következetesen használd a laptop töltőjét. Ha csak rövid ideig tudod a noteszgépet rácsatlakoztatni a töltőre, inkább ne tedd, próbáld meg maximalizálni a töltési és merítési ciklusokat.

Az Asus akkumulátorai is tűz- és robbanásveszélyessé válnak 60C fok feletti hőmérsékleten, ezért ne tedd hőforrás közelébe.

Amennyiben olyan ASUS laptop típus kerül a birtokodba, melyben az akkumulátor a műanyag burkolat alatt található és csak a gép teljes szétszerelésével érhető el, válasszad inkább a laptop szerviz szolgáltatásait. A budapesti szervizben gyorsan és szakszerűen cserélik ki a notebook akkumulátorát, az itt vásárolt hardver beszerelése ingyenes és garanciás.

Olvass tovább