ASUS akkumulátor: információk, adatok, tények

akumulátor ASUS laptopban
ASUS lítium-polimer-akkumulátor

Az Asus hivatalos weboldalán sok érdekes és hasznos információt találunk a cég által gyártott csúcsteljesítményű akkumulátorról. Összefoglaljuk, hogy mit kell és mit érdemes tudni a laptopok energiaforrásairól.

ASUS akkumulátortípusok

A laptopgyártó kétféle akkumulátor típussal szereli fel gépeit. Elterjedtebbek a hagyományosnak is mondható Lítium-ion akkumulátorok, az utóbbi időkben azonban egyre több notebook kap lítium-polimer akkumulátort.

A lítiumion (Li-ion) akkumulátor úgynevezett száraz akkumulátor, melynek anódja lítiumból vagy lítium ötvözetből készül. Ennek a típusnak több előnyös tulajdonsága is van: magas a cellák feszültségértéke, relatíve hosszú az életciklusuk és gyorsan tölthetők, emellett eléggé könnyűek, hogy hordozható számítógépben használhassuk, nem szennyezik a környezetet és nem jellemző rájuk teljes lemerítés esetén a „memória effektus”.

Ezt az akkumulátor típust használják a mobiltelefonok, táblagépek és notebookok többségében, mivel relatíve jó az energiasűrűségük.

A lítiumpolimer-akkumulátorok a vékony laptopgyártás elengedhetetlen eszközei. Előnyös tulajdonságuk, hogy nem szükséges hengeres cellák kialakítása, ezért lényegében bármilyen formában és vastagságban legyárthatók. Az lítiumpolimer-akkumulátorok a lítiumion telepekhez képest hasonló méret mellett kétszeres energiasűrűséggel rendelkeznek. A legújabb okostelefonok és vékony laptopok ezzel a típussal készülnek. Hátránya, hogy viszonylag drága.

Asus akkumulátor élettartam és töltési ciklusok

A laptopok esetében nagyon fontos tényező a beépített akkumulátor üzemidejének hosszúsága és élettartama. Az élettartam és a kapacitás/teljesítmény csökkenése sajnos összefügg, a használati idő múlásával folyamatosan romlik a telep. Ideális esetben az akkumulátor teljesítménye lineárisan csökken az idő múlásával.

asus akkumulátor élettartama
ASUS akkumulátor kapacitásának csökkenése az idő múlásával.
forrás: www.asus.com

Az ASUS gyári adatai szerint a lítiumion-akkumulátorok élettartama nagyjából 300 és 500 töltési ciklus között van. Körültekintő használat mellett, megfelelő körülmények között egy év elteltével az energiaforrás kapacitása az eredeti 80%-ára csökken le. Körültekintő használat mellett, de nem megfelelő hőmérsékleten történő használat mellett a működőkapacitás 70%-ra is lecsökkenhet.

Az Asus akkumulátor élettartamát befolyásoló tényezők:

 • operációs rendszer beállítása és típusa
 • hardver felépítése
 • energiagazdálkodási beállítások
 • hőmérséklet
 • ciklusok száma.

Mivel az akkumulátor élettartamát alapvetően a töltési ciklusok száma határozza meg, ezért nem mindegy, hogy milyen gyorsan merül le. A nagy teljesítményt igénylő alkalmazások, jellemzően a grafikai számításokat igénylő programok, például a játékok merítik leginkább a laptopot. Az ilyen alkalmazások futtatását érdemes laptoptöltőről végezni.

Akkumulátor használata

akkumulátor csere - laptop üzemidő
ASUS akkumulátor cseréje

A laptop akkumulátorának élettartamát többféle módszer segítségével tudjuk meghosszabbítani. Az Asus notebookhoz kiegészítőként kapjuk az ASUS Power4Gear vagy más nevén Super Hybrid Engine programot, mely automatikusan kímélő üzemmódba helyezi a gép rendszerét, ha lekapcsoljuk a hálózati áramforrásról. Ha a töltési cikluson belül kíméljük a telepeket, akkor az élettartamuk is jelentősen hosszabbodik.

A speciális programok használata mellett az operációs rendszer beállításaival is növelhetjük az üzemidőt, tehát csökkenthetjük a gép fogyasztását. Az autonóm üzemidő növelése érdekében a következőt kell tenni:

 • csökkentsd a kijelző fényerejét, és a használaton kívüli üzemidőt kikapcsolás előtt
 • csökkentsd a processzor teljesítményét a beállítások között
 • kapcsold ki a használaton kívüli hardvereket
 • kapcsold be az automatikus energiagazdálkodást.

A laptop akkumulátorának üzemidejét a kijelző, processzor és videokártya hármasán túl a kommunikációs eszközök működése csökkenti. Bár manapság főleg internetezésre, online műveletekre használjuk a notebookokat, de ha nincs szükség WiFi kapcsolatra, érdemes kikapcsolni ezt a funkciót. Az Asusokon az Fn+F2 kombináció általában a repülő üzemmód bekapcsolására szolgál, ez kikapcsolja a 3G és Bluetooth eszközöket is, ezzel jelentősen csökkentve a fogyasztást.

ASUS SuperBatt technológia

Néhány Asus laptophoz elérhető az úgynevezett SuperBatt technológia, mely egy speciális program, ami a Smart Charging algoritmusán alapszik. A töltési technológia használatának köszönhetően a gyártó ígérete szerint 1000 töltési ciklus után is csak 70%-ra csökken a mobil számítógép akkumulátorának kapacitása.

Asus technológia - akku üzemidő
ASUS akkumulátor élettartam növelő technológia.

Akkumulátor használati szabályok

Ha hosszabb időn keresztül nem használod a laptopodat, távolítsd el belőle az akkumulátort. Mivel minden telepnek van önkisülése, ezért háromhavonta fel kell tölteni a kivett akkut akkor is, ha nem használod.

Az akkumulátor használatának és tárolásának ideális hőmérséklet-tartománya 10-30 C fok.

Az alacsonyabb és magasabb hőmérséklet is károsíthatja az energiaforrást, a túl magas hőmérséklet ráadásul veszélyes is lehet, hiszen akár robbanást is okozhat.

Ne használd vagy tárold az akkumulátort nyirkos vagy nedves környezetben, ez a telepek gyors elhasználódásához, rongálódásához vezet.

Következetesen használd a laptop töltőjét. Ha csak rövid ideig tudod a noteszgépet rácsatlakoztatni a töltőre, inkább ne tedd, próbáld meg maximalizálni a töltési és merítési ciklusokat.

Az Asus akkumulátorai is tűz- és robbanásveszélyessé válnak 60C fok feletti hőmérsékleten, ezért ne tedd hőforrás közelébe.

Amennyiben olyan ASUS laptop típus kerül a birtokodba, melyben az akkumulátor a műanyag burkolat alatt található és csak a gép teljes szétszerelésével érhető el, válasszad inkább a laptop szerviz szolgáltatásait. A budapesti szervizben gyorsan és szakszerűen cserélik ki a notebook akkumulátorát, az itt vásárolt hardver beszerelése ingyenes és garanciás.

Olvass tovább

Az akkumulátor története

Az első akkumulátorok egyike.
Gaston Planté akkumulátora.

Az elektromosság elraktározásának gyakorlati megvalósítása

Napjaink elektronikai fejlődésére óriási hatással van az akkumulátor feltalálása és fejlődése. Az utóbbi 100 évben felfoghatatlanul sokat fejlődött ez az alkatrész annak ellenére, hogy a mai akkumulátor típusok működése megegyezik az első példányéval.

Az első telepek élettartama és teljesítménye még elég gyengécske volt, manapság már autókat is képesek hosszútávon üzemeltetni. Az akkumulátor fejlődésére jó példa az, hogy az első akkumulátorról működő laptop csak 1-2 órát tudott autonóm módon működni, a legújabb gépek már 10 órán át használhatók.

Az akkumulátor felfedezése

Az akkumulátor elméleti megvalósításának lehetőségét 1801-ben Otero francia fizikus fedezte fel, aki azt tapasztalta, hogy ha platinarudak segítségével elektromos áramot vezet a vízbe, az áramforrás lekapcsolása után egy rövid ideig megmarad a feszültség.

Nem sokkal később Alessandro Volta fedezte fel a galvánáramot és készítette el elektromos oszlopát, mely a töltésmegmaradás elvének megértése felé vezető úton volt nagy segítségére a kortársainak. Az első száraz galvánelemet Johann Wilhelm Ritternek köszönhetjük, 1803-ban pedig a tölthető elektromos akkumulátort is felfedezte.

Az első ólomakkumulátor

Az elektrolitba merülő ólomlemezek töltéstároló tulajdonságára Wilhelm Josef Sinsteden mutatott rá 1854-ben. A PbO2 elektródák mindaddig elektromos árammal látták el a fogyasztót, amíg teljesen fel nem oldódtak az elektrolitként használt savban. Bár Sinsteden lényegében elkészítettet az első akkumulátort, annak gyakorlati hasznát nem fedezte fel.

Az első használható akkumulátort a francia Gaston Planté állította elő 1859-ben, ezt tartjuk az akkumulátortechnológia kezdetének.

A Planté által készített akkumulátort formázni kellett. Az ólomlemez csíkokat kénsavba mártotta, majd elektromos árammal feltöltve és kisütve olyan aktív anyagot hozott létre, mely képes volt a felvett elektromos áramot hasznosítható formában leadni.

Akkumulátor száraz
Az első száraz akkumulátorok egyike.

Az akkumulátor fejlődése

Nagyon sok időre és fejlesztésre volt szükség, míg az első akkumulátorokból a mai laptopokban használható típusok váljanak. 1881-ben Henri Tudor a sima felületű elektródákat rácsozott felületűre cserélte, ezzel sikerült megnövelni a telep kapacitását. Ő volt az, aki a felület méretének növelése mellett különböző oxidokat adagolt az anyaghoz, ezzel csökkentve a formázáshoz szükséges elektromos áram mennyiségét és ezzel téve gazdaságossá az akkumulátor elkészítését és felhasználását.

Edison és az akkumulátor

Edison akkumulátor.
Edison tökéletesített akkumulátora.

A XX. században Edisonnak fejlesztette az akkumulátorokat és létrehozta hordozható változatukat. Ő használt először vas-nikkel akkumulátorokat és készített megfelelően nagy kapacitású telepeket, melyeket gépjárművekben is használhattak.

Manapság nemcsak az akkumulátorok méretét sikerült zsebben hordozhatóra zsugorítani, hanem a teljesítménye is a több tízezerszeresére növekedett az első típusokhoz képest, miközben a működési elv nem változott. A legújabb akkumulátorok nemcsak formájukban lehetnek változatosak, hanem hajlékonyak, összehajthatók és nyújthatók is.

Olvass tovább

Dell akkumulátor

dell laptop akkumulátor
Dell akku a Gradon laptopszervizből

Laptop akkuk – Dell akkumulátor

A laptop – hordozható személyi számítógép, notebook – hordozhatóságának titka a gondosan megtervezett, könnyű hardverben és a nagy teljesítményű akkumulátorban rejlik. A laptop autonóm üzemidejét az alkatrészek áramfogyasztása, az elindított szoftverek mennyisége és az akkumulátor kapacitása határozza meg. E tekintetben a Dell akkumulátorok rendkívül megbízhatóak, azonban – társaikhoz hasonlóan – meghatározott élettartamuk van. A leggondosabb laptophasználó számára is elérkezik az idő, amikor új akkumulátort kell vásárolnia, mert a régi már nem biztosít elegendően hosszú üzemidőt.

Választék: a notebook akkumulátorok sokfélesége

A hordozható számítógépekben egyedi áramforrás-elemeket találunk, és az egyediség nemcsak az akkuban található cellák számára vonatkozik, hanem a műanyag burkolat formájára is.

A Dell akkumulátor esetében is érvényes az, hogy egyes akkumulátorfajták csak bizonyos laptoptípusokhoz alkalmazhatók. A laptop akkumulátorok sokféleségére a magyarázat, többek között, a notebook formatervezésében rejlik. A gyártók igyekeznek a lehető legkisebb helyre bezsúfolni az alkatrészeket, ugyanakkor időnként a nagyobb cellaszám – és ezzel a magasabb kapacitás – érdekében kibővítik a készülék műanyag burkolatát is.

Notebooktulajdonosok a budapesti Gradon Laptopszervizben vagy a Laptophardware Kft márkafüggetlen javítóműhelyében, valamint szaküzletében és webáruházában szinte az összes Dell laptopmodellhez vásárolhatnak új, gyári vagy pedig azonos minőségű utángyártott akkumulátort, elegendő megadni a gép vagy az elem pontos típusát. Amennyiben behozza a készülékét a szakboltba, szakembereink könnyen és gyorsan kiválaszthatják a megfelelő típust.

dell akkumulátorok - gradon
Egyedülálló választék: Dell laptop akkumulátorok minden típushoz és modellhez

Általános tudnivalók a Dell akkumulátorokról

Az akkumulátortípusok az elkészítésükhöz használt anyagok szerint a következők lehetnek: NiCd, NiMH, Lítium, Pb. Általánosságban elmondható, hogy az egyes laptop akkumulátorok maximális töltőárama 5A lehet, míg a kisütési áram legfeljebb 1A.

laptop akkumulátor cellákA Dell akkumulátorok gyártása során az újabb típusoknál, a sorba kötött Lilo, LiPo, LiFe cellák száma maximum 6 darab. A legelterjedtebb aksik jelenleg 3 cellát tartalmaznak.

A Dell által korábban használt NiCd és NiMH akkumulátoroknál nem volt ritka a 15 cellás egység sem, ezek a gépek jókora puttonnyal érkeztek a gyárból, meglehetősen megerőltető volt a szállításuk.

Biztonságos akkumulátortöltés

A Gradon és a Laptophardware budapesti szervizeiben vagy online alkatrészáruházában vásárolt akkumulátorok mindegyike optimalizált ellenőrző egységet tartalmaz, mely meggátolja a túltöltést és az abból erdő veszélyeket is. Ahogy a javítási munkákra és más alkatrészekre is, a szerviz minden eladott Dell akkumulátorra garanciát vállal.

Mi a különbség az akkuk gyors és optimális töltése között?

A gyorstöltés értelemszerűen azt jelenti, hogy a laptop töltő a legrövidebb idő alatt maximálisan feltölti az akkumulátort, ez az üzemmód azt feltételezi, hogy a tulajdonos a töltést követően azonnal használatba veszi az eszközt. A gyorstöltéssel feltöltött akkuk rövidebb ideig tárolják az áramot, mint a normál üzemmódban (Storage üzemmód) feltöltöttek, melyek végső feszültségét a berendezések szabályozni tudják. A gyorstöltés és a normál töltés közötti különbséget a használat céljától függően érdemes figyelembe venni.

A Dell akkumulátor élettartama

A laptopok akkumulátorának meghatározott élettartamuk van. Az élettartamot általában töltési ciklusokban adja meg a gyártó. Egy töltési ciklust az akkumulátor egyszeri feltöltése és lemerítése jelenti. Az akkumulátorról működő notebook, tablet, netbook és egyéb szerkezet esetében nem szabad elfelejteni, hogy az is egy ciklusnak számít, ha csak néhány percig töltjük az akkumulátort – és az is egy ciklus, ha maximálisan feltöltjük, majd teljesen lemerítjük.

A Dell laptop akku állapotjelzője

A Dell laptopokba szerelt akkumulátor állapotáról bizonyos információkat kaphatunk a gépen található állapotjelző fényekből is.

Ha a notebook csatlakoztatva van a hálózati áramforráshoz, tehát hozzá van kapcsolva a laptoptöltő, akkor az állapotjelző fényei az alábbi módokon jelezhetnek.

 • A sárga és fehér LED egymás után, folyamatosan villog – általában azt jelzi, hogy nem a Dell cég által gyártott laptoptöltőt csatlakoztattad a géphez.
 • A sárga LED villog, míg a fehér folyamatosan ég – az akku átmeneti hibáját jelzi.
 • Folyamatosan villogó sárga LED – a laptop az akkumulátor végleges meghibásodását érzékeli.
 • Nem világítanak az akkumulátor LED-jei – a telepek teljesen feltöltött állapotban vannak, a gép hálózati áramforrásról, a laptoptöltőről üzemel.
 • Folyamatos fehér LED világít – az aksi töltés üzemmódban van.

Az akkumulátor eltávolítása és cseréje

dell akku csere ingyen
Ingyenes akkucsere a budapesti szervizben

A legtöbb laptop belső áramforrása könnyedén eltávolítható és az új telep egyetlen mozdulattal a helyére csatlakoztatható. Az utóbbi években kezd elterjedni a az a tendencia, hogy a gépeket megbonthatatlan műanyag burkolatba helyezik a cégek. Az ilyen hordozható PC akkujának a cseréjéhez le kell szerelni a burkolat egyes elemeit, jellemzően a billentyűzetet, ezért az akkumulátorcserét érdemes szakemberre bízni.

Ha a Gradon Laptop Szerviz szolgáltatásait veszi igénybe, azt tapasztalhatja, hogy a Magyarországon egyedülálló kínálatból helyben kiválasztott és megvásárolt laptop akkumulátor árában benne van annak cseréje is, legyen az egyszerű vagy bonyolult eljárás.

gradon laptop szerviz budapest
Ingyenes az alkatrész csere a Gradon szervizben: Hétfő-Péntek: 9:00-18:00, Szombat: 9:00-13:00

Olvass tovább