Univerzális laptop töltők Dell és Asus típusokhoz

Laptoptöltő univerzális
Az univerzális laptoptöltő több csatlakozótípussal

Ne hagyd lemerülni a laptop akkumulátorát

A laptop töltője az egyik legfontosabb külső hardver, hiszen ennek hibátlan működésétől függ a gép működése is. A hibás vagy zárlatos áramforrás nemcsak az elvégzett munka elvesztését okozhatja, hanem a laptop egyéb alkatrészeit is károsíthatja: alaplap, alaplap töltőcsatlakozója, memória, akkumulátor, processzor vagy épp a videokártya.

Egyedi laptoptöltők

A Dell és Asus típusú laptopokhoz (mint más nagy márkák esetén is) a gyártó a saját töltőjét mellékeli a csomagolásban, ha ez a hardver meghibásodik, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy a szervízben megjavítják azt. A laptoptöltő csatlakozóját és kábelét a hozzáértő szakember átforrasztja, kicseréli, a tápkábel cseréje is lehetséges, azonban a töltő adapterének, tehát áramátalakítójának a javítása nem gazdaságos és nem is célravezető.

A budapesti laptop szervizben Asus laptop töltőt és Dell laptop töltőt is vásárolhatsz, akár az internetes webshopban is. A Dell és Asus laptopokhoz a legegyszerűbben úgy kaphatsz egy új töltőt, ha a régit beviszed és a szakember máris átadja az új darabot. A laptop modelljének pontos ismerete nélkül nem lehet a laptopodhoz készített töltőt vásárolni, ilyenkor marad az univerzális laptop töltő használata.

Milyen Asus és Dell töltők vannak?

Laptop töltő csatlakozója
Asus laptop és töltőcsatlakozója

Az Asus és Dell töltői között találunk olyanokat, melyek mindkét számítógéphez alkalmazhatók, azonban többségük nem csereszabatos.

 • Az Asus laptoptöltők az alábbi feszültséggel kaphatók: 12V, 5V, 15V, 19V, 19,5V, 95,5V.
 • A töltők biztosította áramerősségek az alábbiak lehetnek: 1,2A, 3A, 1,58A, 1,75A, 2,1A, 2,37A, 3,42A, 3,95A, 4,74A, 6,3A, 6,32A, 7,1A, 7,9A, 11,8A, 9,23A, 2,5A.

Mivel a laptop töltők egyes feszültségértékeihez többféle különböző áramerősség érték párosulhat, ezért az egyes modellek töltőinek különbözik a töltőcsatlakozója, hogy elkerülhessük a nem megfelelő töltő csatlakoztatásából eredő meghibásodásokat.

 • A Dell laptoptöltő feszültségértékei lehetnek: 19V, 19,5V, 20V.
 • A Dell laptoptöltők az alábbi áramerősség értékekkel kaphatók: 1,54A, 1,58A, 3,16A, 2,31A, 3,34A, 4,62A, 6,7A, 7,7A, 9,23A, 12,3A, 2,25A, 3,25A, 3,5A, 4,5A.
Dell laptop töltője
Klasszikus Dell laptoptöltő.

Mint látható, nagyon kicsi az átfedés a két márka, a Dell és az Asus töltőinek paraméterei között. Van azonban néhány akkumulátor töltő típus, melyek feszültség és áramerősség értékei csereszabatosak lehetnek, ezeken a modelleken a töltő csatlakozója is egyforma: külső átmérője 5,5 mm, belső átmérője 2,5 mm. A biztonságos laptophasználat érdekében mégis inkább azt javasoljuk, hogy amennyiben nem tud a gépéhez gyártott töltőt kapni, akkor inkább univerzális notebook töltőt használjon.

Univerzális laptoptöltő

Az univerzális laptop töltő majdnem biztos, hogy az ön laptopjához is megfelelő megoldás. A vásárlás előtt azonban meg kell győződni arról, hogy a csomagolásban található az ön laptopjához is megfelelő töltő csatlakozó.

A laptop szervizben vásárolt univerzális laptop töltő az eredeti töltők minőségével vetekszik, ára azonban valamivel mérsékeltebb. A cég minden eladott termékre garanciát vállal.

Az univerzális laptop töltő használatbavétele előtt pontosan be kell állítani a kimeneti feszültséget és áramerősséget. Ezt a régi laptoptöltő burkolatán tudjuk leolvasni vagy a laptop alján található matricán van feltüntetve. Amennyiben nem találjuk a megfelelő értékeket és a dokumentációban sem szerepel, mindenképpen kérjük az eladó segítségét, mert a helytelenül beállított értékek komoly meghibásodáshoz vezetnek.

A notebook szervízben vásárolt univerzális notebooktöltőt az eladó szakember az ön igényeinek megfelelően állítja be.

Olvass tovább

Asus akkumulátor töltő vásárlása

Asus akkumulátor töltő
Univerzális csatlakozóval ellátott Asus laptop töltő

Mire kell odafigyelni a laptop töltő kiválasztásakor

Az Asus laptopjai és számítógépes hardverei kiváló minőségűek és hosszú élettartamuk miatt kedveltek. A laptophoz gyártott adapterek, akkumulátortöltők azonban időnként felmondják a szolgálatot. Mivel a töltéshez szükséges alkatrészek és áramkörök az adapterben, külső műanyag burkolatban kapnak helyet, ezért áramingadozás esetén csupán ez az alkatrész romlik el, a laptop belsejében nincs szükség alkatrészcserére. Az Asus laptophoz könnyen vásárolhatunk bármely online boltban töltőt, de oda kell figyelni néhány részletre. Nem mindegy, hogy milyen típusú és minőségű akkumulátor töltőt vásárolsz. Budapesten a Laptophardware és Gradon szaküzletben mindig képzett szakemberek választják ki a legjobb töltőt, a webshopban pedig plusz garanciát is adnak az árura.

Milyen modellhez vásárolsz töltőt?

Az Asus az egyik legnépszerűbb laptop az eladási statisztikákat nézve. Mivel a cég megpróbálja a vásárlói igények teljes spektrumát lefedni, ezért rengeteg különböző laptop és táblagép típust dobott piacra. Az alkatrészek vásárlásakor a pontos modell és típusszám alapján kell választani, mivel sok azonos hangzású modell létezik, ezért csak akkor vásároljunk hardvert, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban, ellenkező esetben kérjük szakember segítségét akár online is.

Laptop töltő és akkumulátor kompatibilitása

Laptop akku töltő vásárlás
Régebbi Asus akkumulátortöltő típus

Kevesen tudják, hogy sok akkumulátor töltő, melynek csatlakozója megfelel az adott laptophoz, nem alkalmas az akkumulátor töltésére. Az Asus legtöbb laptopja nickel-cadmium akkumulátorral szerelt, de szép számmal találunk líthium-ionos akkumulátort is. Az akkumulátor celláinak kémiai szerkezetéhez megfelelő adapter és töltő kiválasztásához figyelmesen olvassuk el a gép alján található címkét, illetve nézzük meg az akkumulátor pontos típusát.

Eredeti töltő

A laptopok akkumulátora és az akkumulátor töltője is rendelkezik digitális lapkával. Ezek a „miniszámítógépek” biztosítják a kommunikációt a töltő és az akkumulátor között, hogy a töltés biztonságos legyen. Amennyiben a laptop programja csak speciális gyári töltő csatlakoztatását engedélyezi, akkor fölösleges olcsóbb, utángyártott típussal próbálkozni. Ha nem szeretne fölösleges alkatrészt vásárolni, érdeklődjön a laptop szervízben, hogy az ön Asus gépéhez milyen töltő felel meg.

Ne felejtse el, hogy a gyenge minőségű, nem megfelelő típusú töltők károsíthatják laptopját, ezért minden esetben kérjen tanácsot az Asus laptopok szakértőitől a budapesti szervizben. Az elektromos és elektronikus eszközök vásárlásakor a garancia mellett fontos a megbízhatóság is. A garanciának köszönhetően mindig működőképes eszköz lesz a birtokunkban, de ennél is fontosabb a megbízhatóság, hiszen a jó minőségű hardverek biztosítják az adatbiztonságot.

Olvass tovább

Asus töltő – laptop töltők

Az akkutöltők, notebook tápegységek, AC adapterek mibenléte. Az Asus laptop töltő specifikuma, csatlakozók

asus töltő villás adapter
Villás Asus laptoptöltő

Laptop töltők – az Asus töltő

A laptop áramellátásának biztosítása

Az elektromossággal működő eszközök egyik legfontosabb része az áramellátást biztosító alkatrész. Az Asus töltő lényegét tekintve ugyanolyan, mint a többi laptop- vagy akkumulátor töltő. A laptop töltő megnevezés kicsit sántít, hiszen a gép áramellátását biztosító eszközről beszélünk, mely munkája során tölti a laptop akkumulátorát is.  A laptop tápegység megnevezés sem tökéletes, mert csak az áramellátásra utal, külön az akkutöltő funkcióra nem.

Általában vége az elektromos töltő vagy akkumulátortöltő  olyan elektromos eszköz, mely külső áramforrás igénybevételével feltölti az akkumulátort. A töltők váltóáramot vesznek fel és egyenáramot adnak le. A tápegység, ugyancsak általános értelemben, olyan berendezés, amely a hálózati áram  energiáját a rácsatlakoztatni kívánt eszköz által igényelt árammá alakítja, jellemzően a váltóáramot egyenárammá, ezért használatos az AC adapter vagy AC/DC adapter megnevezés is.

Az elmondottak arra utalnak, hogy a hordozható számítógéphez csatlakoztatott laptoptöltő a fenti feladatok mindegyikét ellátó olyan többfunkciós berendezés, amely háromféle üzemmódban működhet:

 • Tölti az akkumulátorát és működteti a notebookot.
 • Működteti a készüléket, de nem tölti az akkumulátort, ha az teljesen fel van töltve vagy kivették.
 • Csak az akkut tölti (a laptop ki van kapcsolva).

A töltők főbb belső elemei

Az akkumulátor töltő legfontosabb része a feszültségátalakító (a hálózati feszültséget kb. tizedére-huszadára csökkenti), az egyenirányító (a váltóáramot egyenárammá alakítja), a feszültség stabilizátor (a kimenő feszültséget a terhelés változása közben is állandó értéken tartja) és kontroller vagy mikrokontroller (processzor, amely figyeli a töltő feszültség- és áramértékeit, lekapcsolja a kimenetet, ha a töltőt kihúzzuk a számítógépről, hiba esetén pedig ki is kapcsolja a tápegységet; a kontroller a töltőegység helyett a laptop alaplapján vagy az akkumulátorban is helyet kaphat.) Az akkumulátortöltő paraméterei a laptop és az akkumulátor típusától és paramétereitől függenek. A laptoptöltőnek elegendő energiát kell biztosítania a laptop hardverének működtetéséhez és az akkumulátor feltöltéséhez is, egyidőben.

A laptop adapterek, így az Asus töltők is e főbb részekből állnak:

 • töltő asus laptophoz Hálózati csatlakozó kábel
 • Tápegység (adapter)
 • Laptop csatlakozó.

Az Asus az utóbbi időben a tápegységre szereli a hálózati csatlakozót, így a tápegységet közvetlenül csatlakoztathatjuk az elektromos hálózatra, ezzel kiküszöbölve a hálózati feszültség alatt lévő kábel esetleges hibáit.

Laptop töltő típusok

Műszaki felépítésük és működési elvük szerint két főbb tápegység típust különböztetünk meg:

 • Lineáris üzemű tápegység (analóg)
 • Kapcsolóüzemű tápegység (nagyfrekvenciás)

Hordozható személyi számítógépek, tabletek, okostelefonok esetében újabban főleg az utóbbi használatos kisebb mérete és nagyobb hatékonysága miatt (bővebb információk: Tápegységek).

Felhasználási céljuk szerint a töltőket más-más notebook-típushoz és modellhez készítik.

Az átlagfelhasználó számára zavaró és érthetetlen, hogy miért van olyan sokféle laptop töltő,

még az Asus töltők sem egyformák.

Az akkumulátor töltésére és a laptop működtetésére használt eszköz külalakja, csatlakozójának formája típusonként más-más, és műszaki paramétereik is jelentősen eltérhetnek.

A töltőcsatlakozók eltérésének két fő oka van. Egyrészt a gyártók szerették volna elérni, hogy a felhasználók a töltő meghibásodásakor az általuk felkínált modellt vásárolják meg. Ez nem teljesen jött be, hiszen rengeteg jó minőségű, utángyártott töltő kapható (például a Gradon szervizben és  a Laptophardware-nél is, ahol minden Asus-modellhez kapható laptoptöltő adapter). A másik szempont, hogy az eltérő kimenő feszültségű és más-más áramerősséget biztosító, más-más teljesítményt leadó töltőket a felhasználók ne keverhessék össze, hiszen a túlfeszültség komoly meghibásodást okozhat a laptop hardverében, a gyenge adapter pedig nem bírja nagyobb terhelést, túlmelegszik, kiég.

Tápfeszültség, csatlakozók

laptop töltő csatlakozókAz Európában kapható Asus töltők bemenő tápfeszültsége 230 V (volt) 50 Hz (hertz) frekvencia mellett, mivel Magyarországon és a környező országokban is ilyen az a hálózati áram, amelyet a fali csatlakozókból vehetünk fel – ezért ennél többet nem is igazán szükséges tudni erről a paraméterről. A töltő villájának elhelyezkedése is a magyar szabvány szerinti a Gradon és Laptophardware cégeknél kapható eszközökön. Ha Angliába vagy Olaszország egyes részeire szeretnél utazni, érdemes beszerezni a helyi áramforráshoz szükséges átalakító típust, hogy a saját laptop töltődet használhasd az utazás során.

Az Asus laptop töltő többféleképpen csatlakozhat a hálózati áramhoz:

 • Közvetlenül
 • Háromeres kábellel
 • Kéteres kábellel.

A kéteres kábel nem túl elterjedt, mivel nem rendelkezik érintésvédelemmel és a szigetelése vékony.

Az Asus laptop töltők paraméterei

Asus laptop töltők áraMinden laptoptöltőnek, így az Asus töltőinek burkolatán a gyártó feltünteti a legfontosabb paramétereket. Bár a töltőcsatlakozók egyedisége miatt csak ritkán fordulhat elő, hogy nem megfelelő töltőt csatlakoztatsz a laptopodhoz, mégis érdemes ellenőrizni ezeket a paramétereket, ha új töltőt vásárolsz vagy kölcsönkérsz valakitől.

Töltőparaméterek:

 • Felvett feszültség – például: input 100-240 V
 • Leadott feszültség – például Asus töltőknél 19 – 20 V
 • Leadott áramerősség (árammennyiség) – például: 3.25 A
 • Leadott teljesítmény – például: output 65 W.

A töltő által leadott feszültség

Az Asus töltők egyik legfontosabb paramétere az általuk leadott egyenáram feszültségértéke. A laptop által felvett és a töltő által leadott feszültségérték optimális esetben megegyezik. Ha a töltő a szükségeshez képest kevesebb feszültséget ad le, akkor a gép egész egyszerűen nem kapcsol be, ha a szükségesnél jóval magasabb ez az érték, akkor leéghet a laptop alaplapja, bár a modern eszközöket ellátják túlfeszültségvédelemmel.

Az Asus töltő által leadott feszültségértékek lehetnek: 10.5V, 12V, 15V, de leggyakrabban 19-20V.

A laptop töltő által leadott áramerősség

Az Asus töltő kimeneti áramerősségének értéke a feszültséghez hasonlóan fontos és kritikus paraméter, hiszen alapvetően befolyásolja a gép működését és az akkumulátor töltését. A töltőnek biztosítania kell  a laptop által igényelt maximális áramerősséget ahhoz, hogy az összes hardverelem élettartama a lehető leghosszabb legyen. Az adaptereken az üzembiztosan tartósan leadható áramerősség  van feltüntetve.

A notebook töltő teljesítménye

A teljesítmény az adott feszültség és az e feszültség mellett leadott/felvett áramerősség szorzata. A  tápegység teljesítménye nem lehet alacsonyabb, mint a notebookon megadott nominális teljesítmény.

Az laptop töltők csatlakozóinak típusai

asus töltő csatlakozók

A laptop töltők a laptop alaplapjához henger alakú csatlakozóval csatlakoznak.

Az Acer laptop töltőcsatlakozójának külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség általában 19V.

Az Asus által kedvelt töltőcsatlakozó külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 2.5 mm, a leadott feszültség a standard 19V.

A Sony által is kedvelt töltőcsatlakozó egy külső hengerből és egy belső „tűből” áll. A külső rész átmérője 6 mm, a belső csatlakozórész átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség változatos lehet: 10.5V, 16V, 19V.

A HP és a Compaq által kedvelt töltőcsatlakozók 19-19.5V feszültséget adnak le és három helyen csatlakoznak a géphez. A külső csatlakozó átmérője 7.4 mm, a belső csatlakozórész átmérője 5 mm, a belső tűalakú csatlakozó átmérője minimális.

Az utóbbi időben a laptop gyártók a töltőcsatlakozók tervezésekor a helytakarékosság elvét követik, ezért az Asus töltők csatlakozójának átmérője is folyamatosan csökken.


Tablagéphez, noteszgéphez töltőegységek és más alkatrészek – minden típushoz és modellhez 1 év garanciával:

gradon laptop szerviz budapest
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 9:00-18:00, Szombat-Vasárnap: zárva – Gradon LaptopSzerviz Budapest

Asus töltő AC/DC adapter

A budapesti szervizekben is kapható laptop töltők kompakt módon egyesítik a notebookok működését biztosító tápegység és az akkumulátortöltő funkcióját. Kulcsszavak és kifejezések Google-kereséshez: 230 V-os hálózati váltóáram átalakítása nominális tápfeszültség értékű egyenárammá, asus laptop töltő csatlakozók, használt asus töltő, laptop töltő eladó, egyenirányító adapter, ac-dc áramátalakító adapter, kapcsolóüzemű tápegység, kábelek és usb csatlakozók, asus notebook akkumulátor helyes töltése