Asus töltő – laptop töltők

Az akkutöltők, notebook tápegységek, AC adapterek mibenléte. Az Asus laptop töltő specifikuma, csatlakozók

asus töltő villás adapter
Villás Asus laptoptöltő

Laptop töltők – az Asus töltő

A laptop áramellátásának biztosítása

Az elektromossággal működő eszközök egyik legfontosabb része az áramellátást biztosító alkatrész. Az Asus töltő lényegét tekintve ugyanolyan, mint a többi laptop- vagy akkumulátor töltő. A laptop töltő megnevezés kicsit sántít, hiszen a gép áramellátását biztosító eszközről beszélünk, mely munkája során tölti a laptop akkumulátorát is.  A laptop tápegység megnevezés sem tökéletes, mert csak az áramellátásra utal, külön az akkutöltő funkcióra nem.

Általában vége az elektromos töltő vagy akkumulátortöltő  olyan elektromos eszköz, mely külső áramforrás igénybevételével feltölti az akkumulátort. A töltők váltóáramot vesznek fel és egyenáramot adnak le. A tápegység, ugyancsak általános értelemben, olyan berendezés, amely a hálózati áram  energiáját a rácsatlakoztatni kívánt eszköz által igényelt árammá alakítja, jellemzően a váltóáramot egyenárammá, ezért használatos az AC adapter vagy AC/DC adapter megnevezés is.

Az elmondottak arra utalnak, hogy a hordozható számítógéphez csatlakoztatott laptoptöltő a fenti feladatok mindegyikét ellátó olyan többfunkciós berendezés, amely háromféle üzemmódban működhet:

 • Tölti az akkumulátorát és működteti a notebookot.
 • Működteti a készüléket, de nem tölti az akkumulátort, ha az teljesen fel van töltve vagy kivették.
 • Csak az akkut tölti (a laptop ki van kapcsolva).

A töltők főbb belső elemei

Az akkumulátor töltő legfontosabb része a feszültségátalakító (a hálózati feszültséget kb. tizedére-huszadára csökkenti), az egyenirányító (a váltóáramot egyenárammá alakítja), a feszültség stabilizátor (a kimenő feszültséget a terhelés változása közben is állandó értéken tartja) és kontroller vagy mikrokontroller (processzor, amely figyeli a töltő feszültség- és áramértékeit, lekapcsolja a kimenetet, ha a töltőt kihúzzuk a számítógépről, hiba esetén pedig ki is kapcsolja a tápegységet; a kontroller a töltőegység helyett a laptop alaplapján vagy az akkumulátorban is helyet kaphat.) Az akkumulátortöltő paraméterei a laptop és az akkumulátor típusától és paramétereitől függenek. A laptoptöltőnek elegendő energiát kell biztosítania a laptop hardverének működtetéséhez és az akkumulátor feltöltéséhez is, egyidőben.

A laptop adapterek, így az Asus töltők is e főbb részekből állnak:

 • töltő asus laptophoz Hálózati csatlakozó kábel
 • Tápegység (adapter)
 • Laptop csatlakozó.

Az Asus az utóbbi időben a tápegységre szereli a hálózati csatlakozót, így a tápegységet közvetlenül csatlakoztathatjuk az elektromos hálózatra, ezzel kiküszöbölve a hálózati feszültség alatt lévő kábel esetleges hibáit.

Laptop töltő típusok

Műszaki felépítésük és működési elvük szerint két főbb tápegység típust különböztetünk meg:

 • Lineáris üzemű tápegység (analóg)
 • Kapcsolóüzemű tápegység (nagyfrekvenciás)

Hordozható személyi számítógépek, tabletek, okostelefonok esetében újabban főleg az utóbbi használatos kisebb mérete és nagyobb hatékonysága miatt (bővebb információk: Tápegységek).

Felhasználási céljuk szerint a töltőket más-más notebook-típushoz és modellhez készítik.

Az átlagfelhasználó számára zavaró és érthetetlen, hogy miért van olyan sokféle laptop töltő,

még az Asus töltők sem egyformák.

Az akkumulátor töltésére és a laptop működtetésére használt eszköz külalakja, csatlakozójának formája típusonként más-más, és műszaki paramétereik is jelentősen eltérhetnek.

A töltőcsatlakozók eltérésének két fő oka van. Egyrészt a gyártók szerették volna elérni, hogy a felhasználók a töltő meghibásodásakor az általuk felkínált modellt vásárolják meg. Ez nem teljesen jött be, hiszen rengeteg jó minőségű, utángyártott töltő kapható (például a Gradon szervizben és  a Laptophardware-nél is, ahol minden Asus-modellhez kapható laptoptöltő adapter). A másik szempont, hogy az eltérő kimenő feszültségű és más-más áramerősséget biztosító, más-más teljesítményt leadó töltőket a felhasználók ne keverhessék össze, hiszen a túlfeszültség komoly meghibásodást okozhat a laptop hardverében, a gyenge adapter pedig nem bírja nagyobb terhelést, túlmelegszik, kiég.

Tápfeszültség, csatlakozók

laptop töltő csatlakozókAz Európában kapható Asus töltők bemenő tápfeszültsége 230 V (volt) 50 Hz (hertz) frekvencia mellett, mivel Magyarországon és a környező országokban is ilyen az a hálózati áram, amelyet a fali csatlakozókból vehetünk fel – ezért ennél többet nem is igazán szükséges tudni erről a paraméterről. A töltő villájának elhelyezkedése is a magyar szabvány szerinti a Gradon és Laptophardware cégeknél kapható eszközökön. Ha Angliába vagy Olaszország egyes részeire szeretnél utazni, érdemes beszerezni a helyi áramforráshoz szükséges átalakító típust, hogy a saját laptop töltődet használhasd az utazás során.

Az Asus laptop töltő többféleképpen csatlakozhat a hálózati áramhoz:

 • Közvetlenül
 • Háromeres kábellel
 • Kéteres kábellel.

A kéteres kábel nem túl elterjedt, mivel nem rendelkezik érintésvédelemmel és a szigetelése vékony.

Az Asus laptop töltők paraméterei

Asus laptop töltők áraMinden laptoptöltőnek, így az Asus töltőinek burkolatán a gyártó feltünteti a legfontosabb paramétereket. Bár a töltőcsatlakozók egyedisége miatt csak ritkán fordulhat elő, hogy nem megfelelő töltőt csatlakoztatsz a laptopodhoz, mégis érdemes ellenőrizni ezeket a paramétereket, ha új töltőt vásárolsz vagy kölcsönkérsz valakitől.

Töltőparaméterek:

 • Felvett feszültség – például: input 100-240 V
 • Leadott feszültség – például Asus töltőknél 19 – 20 V
 • Leadott áramerősség (árammennyiség) – például: 3.25 A
 • Leadott teljesítmény – például: output 65 W.

A töltő által leadott feszültség

Az Asus töltők egyik legfontosabb paramétere az általuk leadott egyenáram feszültségértéke. A laptop által felvett és a töltő által leadott feszültségérték optimális esetben megegyezik. Ha a töltő a szükségeshez képest kevesebb feszültséget ad le, akkor a gép egész egyszerűen nem kapcsol be, ha a szükségesnél jóval magasabb ez az érték, akkor leéghet a laptop alaplapja, bár a modern eszközöket ellátják túlfeszültségvédelemmel.

Az Asus töltő által leadott feszültségértékek lehetnek: 10.5V, 12V, 15V, de leggyakrabban 19-20V.

A laptop töltő által leadott áramerősség

Az Asus töltő kimeneti áramerősségének értéke a feszültséghez hasonlóan fontos és kritikus paraméter, hiszen alapvetően befolyásolja a gép működését és az akkumulátor töltését. A töltőnek biztosítania kell  a laptop által igényelt maximális áramerősséget ahhoz, hogy az összes hardverelem élettartama a lehető leghosszabb legyen. Az adaptereken az üzembiztosan tartósan leadható áramerősség  van feltüntetve.

A notebook töltő teljesítménye

A teljesítmény az adott feszültség és az e feszültség mellett leadott/felvett áramerősség szorzata. A  tápegység teljesítménye nem lehet alacsonyabb, mint a notebookon megadott nominális teljesítmény.

Az laptop töltők csatlakozóinak típusai

asus töltő csatlakozók

A laptop töltők a laptop alaplapjához henger alakú csatlakozóval csatlakoznak.

Az Acer laptop töltőcsatlakozójának külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség általában 19V.

Az Asus által kedvelt töltőcsatlakozó külső átmérője 5.5 mm, belső átmérője 2.5 mm, a leadott feszültség a standard 19V.

A Sony által is kedvelt töltőcsatlakozó egy külső hengerből és egy belső „tűből” áll. A külső rész átmérője 6 mm, a belső csatlakozórész átmérője 1.5 mm, a leadott feszültség változatos lehet: 10.5V, 16V, 19V.

A HP és a Compaq által kedvelt töltőcsatlakozók 19-19.5V feszültséget adnak le és három helyen csatlakoznak a géphez. A külső csatlakozó átmérője 7.4 mm, a belső csatlakozórész átmérője 5 mm, a belső tűalakú csatlakozó átmérője minimális.

Az utóbbi időben a laptop gyártók a töltőcsatlakozók tervezésekor a helytakarékosság elvét követik, ezért az Asus töltők csatlakozójának átmérője is folyamatosan csökken.


Tablagéphez, noteszgéphez töltőegységek és más alkatrészek – minden típushoz és modellhez 1 év garanciával:

gradon laptop szerviz budapest
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 9:00-18:00, Szombat-Vasárnap: zárva – Gradon LaptopSzerviz Budapest

Asus töltő AC/DC adapter

A budapesti szervizekben is kapható laptop töltők kompakt módon egyesítik a notebookok működését biztosító tápegység és az akkumulátortöltő funkcióját. Kulcsszavak és kifejezések Google-kereséshez: 230 V-os hálózati váltóáram átalakítása nominális tápfeszültség értékű egyenárammá, asus laptop töltő csatlakozók, használt asus töltő, laptop töltő eladó, egyenirányító adapter, ac-dc áramátalakító adapter, kapcsolóüzemű tápegység, kábelek és usb csatlakozók, asus notebook akkumulátor helyes töltése